Interview met: Gerwin Gerlach

Wat is je naam?
Gerwin Gerlach


Wat is je leeftijd?
43 jaar

Wat is je woonplaats?
Utrecht


Ben je vrijgezel, samenwonend, getrouwd, kinderen?
Ik ben sinds 2005 getrouwd met Mirjam. We hebben twee kinderen: Imani van 11 en Marlin van 5.

Heb je naast karpervissen nog meer hobby’s?
Ik ben actief voor de KarperStudiegroep Nederland als adviseur. Deze mooie titel heb ik te danken aan het feit dat ik als werknemer van Sportvisserij Nederland geen bestuurslid van de KSN kan zijn. Als direct lid heeft de KSN namelijk zeggenschap over het beleid van Sportvisserij Nederland, dus als bestuurslid zou ik me in theorie schuldig kunnen maken aan belangenverstrengeling. In de praktijk kun je mijn functie bij de KSN zien als bestuurslid zonder stemrecht.

Hoe ben je met het karpervis virus besmet geraakt?
Op mijn 12de ving ik mijn eerste karper met de korst in de singels van Huizen. Vanaf dat moment was ik verkocht. Een jaar later raakte ik bevriend met een jongen die me heeft meegenomen naar de Vestinggrachten van Naarden. In deze indrukwekkende vestinggrachten zwom een mooi karperbestand en ik heb er jarenlang met veel plezier gevist. In die jaren werd ik verder ‘opgeleid’ door Joris Weitjens en zijn vismaat Walter en volgden er uitstapjes naar grotere wateren zoals de Gaasperplas. Toen ik op mijn 20ste naar Utrecht verhuisde in verband met mijn studie, ben ik op het Amsterdam Rijnkanaal en allerlei zandwinplassen rondom Utrecht gaan vissen. Jaren later volgde de rivier de Lek.

Hoeveel jaar vis je al actief op karper?
Dat is al meer dan 30 jaar. Je zou verwachten dat ik na 30 jaar een volleerd karpervisser ben, maar dat ontken ik. Het leuke van karpervissen vind ik dat je nog elk jaar - of eigenlijk nog elke sessie – dingen kunt bijleren. Daardoor blijft het ook leuk!

Wat is je favoriete aassoort en waarom?
Mijn ‘all-time favourite’ is toch wel mais. Heel gemakkelijk te bereiden (kippenmais) of gebruiksklaar uit een blik. Ik heb er veel karpers op gevangen, op allerlei verschillende wateren. Tegenwoordig vis ik het meest met tijgernoten en boilies.

Tijgernoten in een Spomb

Als je met boilies vist koop je ze of rol je ze zelf?
Het rollen en koken leverde zoveel commentaar van mijn vrouw op dat ik sinds een jaar of vier kant-en-klare boilies koop. Aanvankelijk freezers van verschillende merken, maar tegenwoordig alleen nog maar shelflife boilies van KGB. Lekker gemakkelijk en mijn vangsten zijn prima.

Wat is jou favoriete rig en waarom?
Ik ben geen ‘rig-fetisjist’ en ben van mening dat veel karpervissers veel te snel hun vangsten toeschrijven aan bepaalde ingewikkelde systemen. Men bedenkt een moeilijke constructie en als ze er dan vis aan vangen is dat “dankzij” die rig. Ik vind dat lulkoek. Allerlei wonderrigs sterven een snelle dood, meestal omdat ze maar tijdelijk in een bepaald water een paar extra vissen op de kant hebben gebracht. Een goede aanpak en de juiste stekkeuze zijn veel belangrijker dan welke rig dan ook. Natuurlijk moet dit stukje van je materiaal goed in orde zijn, maar dat geldt ook voor je loodmontage en je hoofdlijn. Mijn onderlijn voor bodemaas bestaat over het algemeen uit een centimeter of 15 goed zinkend gevlochten onderlijnmateriaal met daarop een vlijmscherpe stevige haak.
Ik heb in het verleden meerdere keren slechte ervaringen opgedaan met haken van gerenommeerde merken, die in de Engelse bladen als ‘very strong’ werden omschreven. In de praktijk bleek dat dan slappe troep te zijn dat tijdens een stevige dril uitboog of doormidden brak. Ik heb jarenlang naar tevredenheid gevist met de Drennan Continental Boiliehook in de maten 4 en 6, maar sinds een paar jaar vis ik graag met de Fox Armapoint haken (vooral de SSSP) in de maten 5 t/m 9. Lekker sterk en scherp. Toch merkte ik tijdens de afgelopen hengelsportbeurs in Utrecht dat er op het gebied van scherpte weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Bij de PB-stand voelde ik aan enkele nieuwe haken die ze daar hadden liggen en ik stond er versteld van hoe scherp die waren! Het is mooi om te merken dat er ook op dat vlak toch nog steeds verbeteringen worden aangebracht.
Een line aligner gebruik ik altijd. Voorheen maakte ik ze van krimpkous, maar sinds afgelopen jaar gebruik ik de kant-en-klare line aligners van PB. Erg gemakkelijk in het gebruik, omdat je niet met kokend water en krimpkous in de weer hoeft.

Wat is je favoriete montage systeem?
Sinds een paar jaar gebruik ik alleen nog maar echt visveilige montages, waarbij een door lijnbreuk verspeelde vis uiteindelijk alleen maar met een onderlijntje in de bek blijft rondzwemmen. Piet Vogel heeft hier hele goede methoden voor bedacht en verschillende firma’s hebben dit verder uitgewerkt. Een geheel nieuw en goed werkend visveilig clipsysteem voor inline lood zag ik in de PB-stand op de CarpEvenTT in Assen. Dit systeem werkt feilloos en zal in de loop van het voorjaar 2011 te koop zijn in de hengelsportzaken.
Zelf heb ik in het afgelopen jaar gevist met het heli-chod systeem, waarbij een kort onderlijntje door rubberen kraaltjes op zijn plek worden gehouden op een leadcore voorslag. Dit systeem gebruikte ik met een pop-up tijgernoot of fluor pop-up. Met bodemaas gebruikte ik een inline lood aan het einde van een leadcore leader, met daar vlak boven een onderlijn die door een rubberen kraal op de taps aflopende sleeve op zijn plek wordt gehouden. Deze methode ga ik het komende seizoen zeker vervangen door het nieuwe visveilige clipsysteem voor inline lood van PB.

Vis je liever alleen of met een vismaat?
Ik vind het gezellig om samen met iemand te vissen maar om echt 100% van het karpervissen te genieten en er helemaal in op te gaan vis ik het liefst alleen.

De Dril

Hoe ziet jouw ideale vismaat eruit?
Hij moet vooral rustig zijn. Iemand met wie ik gezellig kan ouwehoeren, maar ook in stilte kan genieten van het aanwezig zijn aan de waterkant. Iemand met wie ik samen van een vangst kan genieten, waarbij het minder belangrijk is wie de vanger is.

Heb je een voorkeur voor overdag of ‘s nachts vissen en waarom?
Ik vis meestal ’s nachts maar dat is puur uit praktische overwegingen. Het meest geniet ik overdag, omdat er dan meer te zien is aan de waterkant. De mooiste momenten beleef ik als het lekker hard waait en de vissen regelmatig het water uit springen. Dan ontwaakt er een soort oergevoel, waarbij alle zintuigen op scherp staan. Op zo’n moment een aanbeet krijgen is misschien wel het mooiste van de hele karpervisserij.

Op welk type water vis je het liefst en waarom?
Ik heb een jaar of 10 met veel plezier op de rivier De Lek gevist, maar sinds een paar jaar vis ik weer op een zandwinplas. Ik geniet daar echt van en besef me keer op keer dat ik dat ik het vissen in dergelijke grote en heldere wateren toch het allermooiste vindt.
Overigens vis ik alleen maar in Nederland. Karpervissen in het buitenland is nog steeds niet aan me besteed, daarvoor zijn er nog veel te veel Nederlandse wateren waar ik graag zou willen vissen.

Wat is je persoonlijk record en waar heb je deze gevangen?
In de afgelopen zomer heb ik op een zandwinplas bij Utrecht een prachtige schubkarper van 97 centimeter en 20,8 kilo gevangen, mijn zwaarste tot nu toe. Daarnaast heb ik wel een paar langere karpers gevangen: 99 en 100 centimeter. Schitterend vind ik dat, zulke lengtes. Ik snap niet dat veel karpervissers hun vissen niet opmeten, zeker bij vissen die op de foto’s langer dan een meter lijken. Niet alleen is het interessant (en soms indrukwekkend) om te weten, je kunt aan de hand van de lengte ook zien of een vis nog in de groei is. Het gewicht van een vis kan tijdens een jaar flink variëren, maar de lengte niet!

Wat is jouw mooiste ervaring met betrekking tot karpervissen?
Het ontdekken van een echte hotspot op de Lek, na maandenlang pionieren. Het moment dat ineens alles klopte en mijn vismaat en ik goed begonnen te vangen, dat vond ik een echte overwinning en een schitterende ervaring. Later bleek dat deze hotspot niet altijd ‘hot’ was en dat vooral de waterstand op dit getijdengedeelte van de rivier sterk van invloed was op het gedrag van de karpers. Zo bleken bepaalde goede stekken in perioden met een geringe waterafvoer ineens waardeloos te zijn. Een stek waar het ene jaar goed vis te vangen was kon zomaar het jaar daarop visloos blijven, als gevolg van een lage waterstand. Mooie ervaringen kun je dat niet noemen (eerder frustrerend), maar het zijn wel leerzame ervaringen!

Wat is je grootste karpervis blooper?
Dat is al lang geleden, aan het Twentekanaal. Samen met een vismaat ging ik een paar jaar lang in de zomer een week naar het Twentekanaal om daar op het omvangrijke karperbestand te vissen. Het eerste jaar visten we vooral met de pen, wat natuurlijk enorm vermoeiend was omdat we ’s nachts wakker moesten blijven. Beetverklikkers hadden we nog niet en toen ik na een aantal uren staren naar het groene breekstaafje enorm moe werd, besloot ik om te gaan slapen met mijn hoofd op het handvat van de hengel. De slip draaide ik wat losser, zodat ik bij een eventuele aanbeet wakker zou worden van het geratel en vervolgens de vis kon drillen. Ik viel al snel in slaap en werd wakker van een gierende slip, waarna ik mijn hoofd optilde en de hengel met een noodvaart het kanaal in werd getrokken! Het systeem was goed bedacht, maar de uitvoering niet helemaal perfect. Gelukkig zag ik aan de overkant van het kanaal het breekstaafje nog een paar keer boven komen, op een plek waar een paar plukken riet groeide. Snel liep ik naar de verderop gelegen brug, waarbij ik mijn visvrienden Joris en Walter moest passeren, die ook een nachtje kwamen vissen. Ze gierden het uit van het lachen toen ik vertelde wat er was gebeurd. Na het oversteken van het kanaal vond ik mijn hengel terug in de rietpol en opgelucht ging ik weer terug over de brug, mezelf feliciterend met de goede afloop. Toen ik voorzichtig via het stenen talud naar beneden kroop, begon ik te glijden en eindigde ik met een flinke dreun in het gras onder de brug. Een felle pijn ging door mijn enkel, waar al snel een enorme tennisbal op groeide. Kreunend en steunend strompelde ik terug naar mijn stek, waarbij ik weer langs Joris en Walter moest. Die lagen uren later nog krom van het lachen...

Hoeveel uren per jaar vis je op karper?
Dat is al jarenlang maximaal 150 uur, tot mijn spijt. Werk, vrouw en kinderen: het is hartstikke leuk, maar de pest voor je visuren! Overigens kan ik precies bekijken hoeveel uren ik in de afgelopen jaren heb gevist, omdat ik mijn vangsten invoer in HVR online, via www.vangstenregistratie.nl.

Besteed je veel tijd aan de voorbereiding?
Omdat ik noodgedwongen mijn visuren goed moet inplannen, bereid ik mijn sessies bijna altijd goed voor. Dat begint met het in de gaten houden van de weersverwachting, waarbij ik vooral naar de windrichting kijk. Ga ik voor het eerst een stek bevissen, dan investeer ik een paar uur in het inzicht krijgen in het diepteverloop op de stek. Dat gaat met een hengel en peildobber, maar nog mooier is een (voer)boot met dieptemeter. In het afgelopen jaar heb ik een dieptemeter op mijn voerboot laten bouwen en ik vind het mijn beste investering sinds jaren! Na het peilwerk ga ik bij voorkeur twee tot drie keer voorvoeren. Voorafgaand aan de sessie zorg ik uiteraard dat mijn lijnen en rigs goed in orde zijn. Ook in gedachten ben ik al dagen van tevoren met een sessie bezig. Een mooie manier om mezelf op te laden. Maar ook nuttig, omdat ik op die wijze soms een nieuwe aanpak van een stek of een andere methode van bevissing bedenk.

Wat wens je nog te bereiken met betrekking tot karpervissen?
Ik heb nog wel enkele grotere Nederlandse wateren op m’n verlanglijstje staan, dus ik hoop ooit de tijd te krijgen om ze serieus te bevissen. Daarnaast is er natuurlijk altijd de wens om nóg grotere en mooiere karpers te vangen. Verder hoop ik door middel van het schrijven van artikelen en het geven van lezingen een verdere bijdrage te leveren aan het gebruik van visveilige systemen in de karpervisserij en het respect voor de karper én de natuur in het algemeen.

Heb je nog wijze raad voor je mede karpervissers?
Staar je niet blind op de vangsten van anderen maar geniet van je eigen visserij. Denk altijd goed na over de systemen die je gebruikt. Zijn ze echt visveilig? Zo niet, weg ermee en meteen visveilige systemen aanschaffen!

Een mooie vis van Gerwin Gerlach

Gerwin: Bedankt.

Buienradar

Advertenties